Супермаркет "АТБ" у парковій зоні - будівництву бути?

Супермаркет "АТБ" у парковій зоні - будівництву бути?

2018 09 20

У Білій Церкві відбулося друге засідання комісії по законності стосовно будівництва супермаркету АТБ по вул. Ярослава Мудрого. Мережевий супермаркет зводять на території комунального парку імені Тараса Шевченка. Суспільне обурення щодо будівництва змусило міську раду зібрати комісію і повторно розглянути дане питання.

До діалогу були запрошені всі сторони причетні до будівництва: представники ТОВ «АТБ-Інвест», управління містобудування і арітектури, працівники прокуратури, поліції, управління  ДСНС та громадськості. 

Нагадаємо, частину паркової земельної ділянки, яка знаходилася у комунальній власності, було продано міською владою ТОВ «АТБ-Інвест» за 458 тис. грн. Призначенням землі було визначено розміщення центру молодіжного дозвілля. Але, як виявилося, а ні вартість цієї землі, а ні її цільове призначення наразі не вважають виправданими.

Оперуючи фактами та цифрами, члени комісії запевняють, що дана земельна ділянка, по-перше, була продана у приватну власність за ціною заниженою в декілька разів; по-друге – використовується не за цільовим призначенням, адже маркет АТБ хіба що можна назвати об’єктом молодіжного дозвілля.

Про те, що в історії вбачаються певні земельні махінації заявив член комісії – Василь Савчук, адже, навіть після продажу землі, її цільове призначення не змінюється:

«АТБ не один раз протягом останніх двох років зверталося з проханням змінити цільове призначення земельної ділянки для того, щоб будувати там магазин. Ми їм відмовляли. Казали, що це парк. З приватизації землі не міняється її цільове призначення. Її можна купить, але цільове призначення може помінять лише міська рада, більше ніхто».

Тож, АТБ при виготовленні документації оформили об’єкт як центр дозвілля, торгівлі та громадського харчування. Таким чином і був отриманий дозвіл на будівництво.

Окрім очевидних сумнівів у законності будівництва, яке, між тим, триває повним ходом, є багато інших проблемних питань. Зокрема, достовірно не зрозуміло, яким чином буде відбуватися заїзд габаритних автомобілів та розгрузка товару. Паркова зона не передбачає регулювання руху вантажних автомобілів. Також, зона відпочинку щоденно збирає багато дітлахів, а рух габаритних автомобілів становитиме загрозу їх безпеці.

Окрім того, багатьох обурює той факт, що за проектом, майбутній АТБ має всього 8 парко-місць. В’ячеслав Міщенко, проектувальник об’єкту АТБ, знайшов оригінальний спосіб вирішення даного питання: «Парко-місця будуть вдовж всієї вулиці Ярослава Мудрого. За рахунок розширення дорожньої частини, за рахунок ширини тротуару». Тобто, рух транспорту вулицею Ярослава Мудрого буде обмежений через виділення смуги для парковки, а ширина пішохідної зони буде зменшена.

У МНС також знайшлися аргументи не на користь будівництва, адже територія між будівельним парканом та житловим будинком по вулиці Леся Курбаса не дозволяє проїзду пожежного автомобіля. Це суперечить правилам протипожежної безпеки, адже за умови виникнення надзвичайної ситуації, організувати рятувальні роботи буде дуже важко.

Результатом засідання стало рішення направити звернення до відповідних структур, аби ті дослідили будівництво на предмет законності.

 «Є пропозиція по даному факту направити звернення до Білоцерківської районної прокуратури і до нацполіції. Хай подивляться, чи є порушення законодавства. І по результатам їхнього розгляду прийняти рішення про скасування чи не скасування цих містобудівних робіт» - резюмував Володимир Вовкотруб.

Тож, поки справа розглядається міською радою, прокуратурою та нацполіцією, будівництво супермаркету у парковій зоні триває. Питання до влади: чому не виходить своєчасно братися за вирішення проблем? Чому в Білій Церкві влада включається в роботу лише після хвилі суспільного обурення і вже тоді, коли всі документи підписані і не можна дати задню? Та головне, як довго рішення міської ради будуть виноситися похапцем без детального розгляду документації?

Нагадаємо, це не єдина скандальна ситуація с купівле-продажом комунальної власності в Білій Церкві. Не так давно, міською радою було прийняте рішення викупити недобудову в центрі міста за 24 млн. грн. під ЦНАП. Аналіз документації підтвердив надмірне завищення вартості об’єкту. Незалежна експертиза постановила, що реальна вартість приміщення становить 4 млн. грн., що перевищує суму договору на 20 млн. грн. Депутат Київської облради Максим Запаскін подав позов до Київського окружного адміністративного суду з метою скасування рішення міської ради та подальшого рецензування незалежної експертно-грошової оцінки даного об’єкта нерухомого майна.